Namška ovčarka Toja
 • Komentarji: 0
 • 01 December 2016 22:31
 • v kategoriji Naše delovanje
 • Ogledov: 2965
 • nemška ovčarka toja
 • Nazadnje spremenjeno: 04 December 2016 08:56
 • (Trenutna ocena 5.0/5 Ocena) Skupno glasov: 1

Ko utihne pogovor, tudi pasji lajež ne pomaga

3 0
Tako kakor so različne življenjske zgodbe ljudi, tako so tudi živali. Vsaka zase je enkratna in neponovljiva. Vendar nekatere tako izstopajo iz povprečja, da enostavno ne moremo mimo tega, da jih ne bi zapisali. Ena takih je psičke Toje.

Ravno sva se s prijateljem vračala z ogledov iz Savinjske doline, dan se je že zdavnaj prevesil v noč, ko naju je po telefonu poklicala prijateljica, če ji lahko priskočiva na pomoč.

Osnovni podatki, ki jih je povedala so bili, da so v bližini že dlje časa opažali mlado boječo nemško ovčarko, ki se potika po zaselku in bližnjih gozdovih, ter se občasno približa tej ali oni hiši, da dobi kaj za pod zob. Že večkrat so jo poskušali prijeti, a je psička izredno plašna in nezaupljiva. Tokrat pa jim je le uspelo. Pridržali so jo in poklicali zavetišče, kjer so povedali, da v nočnem času nimajo prevoza in da bodo zjutraj prišli, pogledali če je čipirana, vpisana v register in tako ugotovili lastništvo, če pa ni pa jo bodo odpeljali v zavetišče. Na kar se je prijateljica spomnila najine prijateljice in poklicala še njo, ta pa naju, če bi lahko prišla in pogledala, če je čipirana, saj bi se tako zadeva hitreje odvijala.

Prijateljica je psičko naložila v avto in jo pripeljala na dogovorjeno mesto, kjer smo se srečali. S čitalcem sva našla in odčitala mikročip. V tem času pa je prišla tudi gospa, ki je domnevala, da psičko pozna, saj jo je že večkrat srečevala na pohodni planinski poti. Ko jo je poklicala po imenu, se je psička začudeno in radovedno odzvala in že smo vedeli kdo je lastnik psičke. Ker ni bila oddaljenost velika, smo se odločili, da ga poiščemo in mu vrnemo psičko, zavetišču pa prihranimo strošek in pot.

Poklicali smo lastnika, ki pa nam je začel pojasnjevati, da psička ni njegova, ampak da jo je dal svoji bivši ženi. Dal nam je njen naslov in ker nismo vedeli poti smo zaupali iskanje »garminu«. Lepa reč, ta nas je vodil visoko v hribe in kmalu smo iz asfaltne prešli na makadamsko cesto, ki se je spremenila v gozdno in prišli smo do točke, ko bi za nadaljevanje vožnje potrebovali buldožer in že vzvratna vožnja je zahtevala velike vozniške sposobnosti, da smo se vrnili na kraj izhodišča. Prijateljica se je spomnila še ene ceste z druge strani in rečeno, storjeno, peljemo. No tudi na tej makadamski cesti je bilo potrebno opraviti nekaj iskanja levo, desno, vzvratno in podobne manevre, da smo visoko v hribih le prispeli na cilj.

Zadovoljni, da smo na cilju in da bo zadeva hitro rešena, pa smo ugotovili, da se je pravzaprav šele začela in da je njen konec nepoznan in vprašljiv. Gospa je povedala, da psička ni njena, da je od njenega bivšega moža, ki se je po razvezi odselil še višje v hrib v gozd in odpeljal njenega psa, ki da je boljši čuvaj, to plaho nemško ovčarko, ki pa je njegova, pa enostavno pustil pri njej, ki pa da je nekako v roku enega tedna pobegnila in gospa je mislila, da je pač odšla k bivšemu možu. To da je bilo nekako pred pol leta in ona ima sedaj drugega psa in noče nič imeti s psičko.

No pa smo tam. Psička torej že pol leta tava okoli. Ponovno pokličemo lastnika in ga prosimo, če lahko pride na našo lokacijo, da uredimo zadevo. Res prispe in kar precej časa je minilo, da smo zaustavili medsebojno žargonsko komunikacijo, saj sta si bivša zakonca po daljšem obdobju tišine zopet imela kaj za pogrevati stare neporavnane in nedorečene debate. Nekako ju le uspemo zaustaviti in jima pojasniti, da smo tukaj, da rešimo le en njun primer glede psičke, da pa za ostale nakopičene in nerešene probleme nismo pravi naslov.

Tudi po izjavi lastnika ugotovimo, da je bil mišljenja, da je psička pri bivši ženi in da ni vedel za njen pobeg, da pa ima on njenega psa in da ne misli imeti še Toje. Prav tako tudi bivša žena zatrjuje, da noče imeti nič z njegovo psičko saj ima svojega psa, dveh pa da tudi ne more hraniti in preživljati pri prejemanju socialne pomoči in oba se strinjata le v tem, da psičke ne moreta imeti in naj jo odpeljemo v zavetišče.

Seveda moramo takoj lastniku pojasniti, da v primeru oddaje psičke v zavetišče, pade na njega tudi vsa obveznost plačila oskrbe v zavetišču do oddaje. Lej ga šmenta, pa smo zopet na začetku, ker to pa ne, saj tudi on nima denarja in nima s čim plačati te oskrbe in to odpade.

Popolnoma jasno nam je, da psička tukaj ne bo srečna, če je nihče noče, vendar zadevo moramo nekako rešiti. Lasniku pojasnimo, da je po zakonu dolžan za svojo psičko skrbeti. Predlagamo mu, da za psičko poskrbi, da ne bo pobegnila in da jo oskrbuje in hrani tako, kot je potrebno, mi pa da se bomo potrudili in poiskali novega lastnika, do takrat pa psička ostane v njegovem varstvu in oskrbi. Ker je to seveda za lastnika finančno še najugodnejša rešitev in sočasno rešitev oskrbe in preprečitev klatenja psičke se tudi lastnik strinja s tako rešitvijo.

No noč se je že prevešala v jutro, ko sva s prijateljem prispela po nočni Odiseji domov. Po nekaj kratkih uric spanja sva se odpravila h gospodu, ki mu je pred kratkim umrla psička, tudi nemška ovčarka, za katero je do zadnjega lepo skrbel, saj smo ga vozili na VP, ki je nudila zdravljenje in oskrbo in na koncu morala opraviti evtanazijo njegove hudo bolne psičke. Ko sva mu povedala za zgodbo psičke Toje jo je bil takoj pripravljen sprejeti v svoj dom.

Tako se je končala še ena pasja zgodba s srečnim koncem, nas pa je obogatila z novim spoznanjem, da ko utihne pogovor med ljudmi, tudi pasji lajež ne pomaga. Zato ne utihnite, pokličite nas in spregovorite, ker nam boste morda tako pomagali rešiti še kakšno življenje živali.


Avtor besedila: Aldo - Goran Ninovski

Deli
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Digg
 • Facebook
 • Technorati
 • Reddit
 • Yahoo Buzz
 • StumbleUpon

Trenutno še ni komentarjev...

Komentiraj

Ime:: Required Field.
E-mail: Ni viden
Spletna stran::
Komentar: Required Field.

KONTAKTNI PODATKI

Aldo - Goran Ninovski, vodja nadzora živali, stiki z javnostjo in mediji
Tel.: 070 500 614

Jure Vrbnjak, namestnik vodje nadzora živali
Tel.: 070 500 613

Za vprašanja o nadzornikih živali in stiki z mediji

Mediji o našem delovanju

Nadzorniki živali sodelujejo na radiu Murski val v oddaji
"AKTUALNO" - 02.02.2017
Živalska policija se predstavlja na TRV SLO v oddaji

"ŽIVALSKI BLUS" - 14.10.2016

Živalska policija se predstavlja na RTV SLO1 v o

"O ŽIVALIH IN LJUDEH" - 04.10.2014
Živalska policija se predstavlja na RTV SLO1 v oddaji

"DOBRO JUTRO" - 17.09.2014
Živalska policija se predstavlja na NETTV SLO v oddaji

"MAGnet - Humano do živali" - 02.04.2014
Živalska policija se predstavlja na Radiu SLO1 v oddaji

"OD MUHE DO SLONA" - 07.03.2014

Živalska policija se predstavlja na TV Celje v oddaji

"TEDENSKA IZDAJA" - 15.01.2014

 

Navigacija


 Nadzor živali, nadzorniki živali